1984 - Nils Holgersson

1984 blev jag kontaktad av Alf Kjellin som frågade om jag ville göra scenografi och kostymer till uppsättningen av Nils Holgerssons underbara resa på Karlstads musikteater. Alf hade själv en tavla av mig och tyckte att mina färger och former skulle passa utmärkt för scenen.

Jag satte igång att teckna och texta och rita scenkläder till hela ensemblen. 1986 var det premiär i Karlstad och det blev en succé och jag kände mig mycket nöjd med vad jag åstadkommit. Det var kul att teckna figurer igen efter allt abstrakt.

Tyvärr avled Alf Kjellin kort där efter 1988 så det blev ingen fortsättning på projektet trots att det fanns planer på en balett i Hollywwod. Dessutom är det mycket ledsamt att en senare chef på Wermlands Opera bestämde att all dekor och alla kostymer inte fick plats att sparas så de slängde alltsammans på soptippen. Det var en stor sorg för mig eftersom jag haft kontakt med en teater i Paris som gärna hade använd kostymerna.

En dag flera år senare ringde en man som heter Lars Grönkvist, en redaktör och journalist, och hans fru Elisabet Lagerlöf, släkting till Semla Lagerlöf. De sa att Mårbacka har nu rättigheter att göra en bok om Nils Holgersson.

– Nu vill vi att du ska göra illustrationerna till den boken.

– Nej, aldrig i livet, jag har aldrig gjort illustrationer. Det klarar jag inte.

– Jo, det har du gjort på löpande band. Alla dessa konstverk som du gjorde teatern om Nils Holgersson på Karlstads teater. Där är det fyllt av fantastiska teckningar.

– Ja om ni tror det passar så ska jag teckna om ni tar hand om själva boken.

– Naturligtvis gör vi det.

Vi fick snabbt möten i Paris, Nice och i Sverige. De satte igång och gjorde en layoutmall. Jag påpekade att man inte kan kapa ett konstverk hur som helst. Vi arbetade tillsammans för att få målningarna att passa in i bokformatet. Texten var ju redan klar så det fungerade bra att få ihop det med mina bilder.

Boken ”Nils Holgerssons underbara resa : ett bildäventyr med Bengt Olson” trycktes sedan och skulle nu säljas. På Mårbacka 2012, Selmas fantastiska hus, var det premiär. Där fick jag första gången se boken. Det var en chock av välbehag. Färgerna var kraftfulla och väldigt bra.

Sedan har det dessutom gjorts många litografiska blad av dessa målningar som har varit mycket uppskattade.

Jag är mycket hedrad över att jag sedan tilldelades Selma Lagerlöfsplaketten för mitt arbete.

Motiveringen lyder: ”Bengt Olson får Selma Lagerlöfplaketten, inte bara för en mästerlig bildberättelse om Nils Holgersson, utan också för att han i författarinnans anda gestaltat resan i målande texter.”

Jag är mycket nöjd med hur boken blev. Tack Lars och Elisabeth!

Nedanför kan du se några av mina skisser och teckningar som jag använde till boken och operan.