2008 - Waldemarsudde

2008 hade Bengt Olson utställning på Prins Eugens Waldemarsudde. Här kan du se filmen från utställningen där han berättar om sitt konstnärskap. Nedanför kan du läsa förordet som finns i hans monografi ”Bengt Olson – Nordisk konstnär”.

Förord

Är det sant att värmlänningar har ett annat slags berättarådra än vi andra? Jag är benägen att tro det. För visst är Bengt Olsons måleri episkt — när han var besatt av sitt svarta måleri där djupet i svärtan inte hade någon botten. Inte skimrande svart som en skogstjärn, inte svart som Malevitj kvadrat utan en avgrundsdjup, ångestladdad och kraftfull svärta.

Så småningom bytte Bengt Olson färgskalan på paletten inspirerad av det nordiska ljuset och den nordiska naturen. Då berättar han en helt annan saga. Ljuset, både det närvarande och det undflyende, är väsentligt i hans konst. Bengts liv och uppväxt kan ses som en enda lång längtan; längtan efter att bli konstnär och inte minst längtan till Paris. För flera år sedan började Bengt dessutom att längta efter att få ställa ut på Prins Eugens Waldemarsudde.

För att råda bot på denna längtan har Waldemarsudde arrangerat en stor retrospektiv utställning med Bengt Olsons målningar och skisser. Waldemarsudde gläds åt samarbetet med Bengt. Med stoiskt lugn har han i många och långa samtal från Paris berättat om sitt arbete inför utställningen, hur han tyckte vi skulle gestalta och vad som skulle lånas in.

Det skulle skrivas en monografi. Valet av författare var lätt. Jan Torsten Ahlstrand, f.d. museichef vid Skissernas museum i Lund, har i decennier känt Bengt Olson. Med skärpa och insikt tecknar han Bengt Olsons konstnärskap och biografi i denna volym, som är framtagen i samarbete med Carlssons Bokförlag där Arne Öström förtjänstfullt varit ansvarig för formgivningen.

Prins Eugens Waldemarsudde tackar Krister Inde som varit en kreativ sammankopplande länk mellan museet och företag som generöst lämnat medel till utställningen och monografin.

Särskilt vill jag tacka Kristinehamns kommun, Rolls Royce AB i Kristinehamn, Wiréns Åkeri AB i Kristinehamn, Husvärden AB i Mölndal, Wenmec AB i Kil och Bulldozer Reklambyrå AB i Karlstad. Ett varmt tack går också till fru Heidi Broström som lämnat ett generöst bidrag till boken. Moderna museet, Göteborgs konstmuseum, Värmlands museum, Bohusläns museum och Kristinehamns konstmuseum har frikostigt ställt verk till förfogande, så också flera privatsamlare.

STOCKHOLM I MARS 2008
Elsebeth Welander-Berggren
ÖVERINTENDENT

Bengt Olson - Nordisk konstnär i Paris av Jan-Thorsten Ahlstrand
Bengt Olson - Nordisk konstnär i Paris av Jan-Thorsten Ahlstrand