2013 - Konstlivet i Borås

Bengt Olson - Skärvor från Mykene (Foto: Bo Thorin)
Bengt Olson - Skärvor från Mykene (Foto: Bo Thorin)

”När jag vandrade i den arkeologiska utgrävningen Mykene i Grekland så såg jag skärvor ligga på marken. De inspirerade mig 1954 till denna tavla.”

/ Bengt Olson

”Konstlivet i Borås går framåt fantastiskt snabbt, i Göteborg står det still. Det säger konstnären Bengt Olson som nu donerar ett av sina verk till Borås Konstmuseum.

Borås konstmuseum och dess förre chef Torsten Ahlstrands minnesfond har fått en ovanlig donation, en tavla av konstnären Bengt Olson.

Bengt Olson fick sin grundläggande konstnärliga utbildning på Valands konstskola i Göteborg men att Borås fick donationen är en markering. Bengt Olson undviker idag Göteborgs konstmuseum.

– Jag vill med dessa ord säga: Sätt fart! Göteborgs konst idag, det är vad som hände på 1930-talet.

Utbildad på Valand
Bengt Olson är en av de stora svenska konstnärerna. Han utbildades i Göteborg runt 1950 och är starkt kritisk till att staden, som han menar, aldrig tagit till sig generationen efter göteborgskoloristerna.

Den generationen, som utbildades under André Nemes, finns inte i arkiven. De konstnärerna har, enligt Bengt Olson, aldrig fått en egen utställning i Göteborg.

Däremot fick han tidigt en mycket god kontakt med Torsten Ahlstrand som mellan 1960 och 1973 var konstmuseichef i Borås, alltså innan Kulturhuset och nuvarande Konstmuseet byggdes 1975.

Tack till Torsten
– Donationen är ett tecken på uppskattningen för Torsten Ahlstrand från min sida. Jag pratade med en dam från Mariestad i förmiddags som sa ”Om du visste vad mycket konst det är i Borås. Det är skulpturer överallt och museet är ju vackert och sedan är det en stor donation i en gammal fabrik där det finns internationell konst” (Abecita-museet).

– Det är helt otroligt – och vad snabbt det har gått. I Göteborg står det still.

Donationen till Borås Konstmuseum, ”Skärvor från Mykene” målade Bengt Olson 1954, vid 24 års ålder.”

/ Bo Thorin, Sveriges Radio